Domotica

Domotica moet ervoor zorgen dat processen in een woning of gebouw geautomatiseerd kunnen worden door het toepassen van elektronica. In de huidige samenleving lijken we er niet meer omheen te kunnen. Een dergelijk pand waarin domotica is gebruikt, is van de nodige gemakken voorzien. Ook is zo’n pand vaak veiliger en energiezuiniger dan gebouwen waarin je geen domotica tegenkomt. Domotica zorgt ervoor dat een huis of gebouw ‘slim’ wordt gemaakt. Er zijn diverse mogelijkheden om apparaten onderling met elkaar te laten communiceren.

Er zijn vele voorzieningen die met domotica samen moeten kunnen werken. Daartoe behoren verwarmingssystemen, airco-installaties, zonwering, verlichting en beveiligingssystemen. Ook huishoudelijke apparaten moeten gekoppeld kunnen worden, waartoe onder andere koffiezetters, koelkasten, magnetrons en ovens behoren. Al die apparaten moeten dan bijvoorbeeld aangestuurd kunnen worden via een smartphone en tablet, waarbij het niet uitmaakt waar jij je bevindt. Domotica kan ook nog een stapje verdergaan, waarbij sensoren in de gaten hebben wanneer een raam opengezet wordt, zodat de verwarming direct lager wordt gezet. In dat laatste geval hoef je zelf dus helemaal geen handeling meer te verrichten.

Domotica kan je ook een handje helpen als je zelf helemaal niet thuis bent. Heb je bijvoorbeeld een beveiligingssysteem geïnstalleerd, dan kun je deze zo instellen dat alle verlichting in huis aan moet gaan als er signalen ontdekt worden dat er iets niet klopt. Ook is er vaak de mogelijkheid dat je een waarschuwing op je smartphone krijgt zodra er bijvoorbeeld beweging is gedetecteerd rondom de plek waarop een beveiligingscamera is gericht. Een ander voorbeeld is dat je met een slimme thermostaat altijd en overal in kunt zien hoe warm het in welke kamer is en dit naar wens aan te passen.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies, een origineel ontwerp en professionele implementatie.